2. Tulajdoni lap – 1. rész

Ingatlan témakörben megannyi olyan kifejezés van, amivel az ember nem nagyon találkozik a hétköznapokban. Az egyik ilyen a tulajdoni lap. Ez az Alfája és Omegája az ingatlan-ügyleteknek, ezért most mi megosztjuk róla a legfontosabb információkat.

A tulajdoni lap olyan az ingatlannak, mint az embereknek a személyi igazolvány, – vagy még inkább az ügyfélkapu. Egy olyan publikus, bárki számára elérhető dokumentum, amellyel minden lakás, ház, telek rendelkezik onnantól fogva, amint „létrejön” vagy felépül és engedélyezik a használatát. Ahogyan az emberek születésükkor bekerülnek az állampolgári nyilvántartásba, úgy az ingatlan is bekerül az ingatlan-nyilvántartási rendszerbe. A földmérő által hitelesített adatokat jogvégzett szakemberek regisztrálják, majd onnantól kezdve hivatalosan vezetve van minden változás – vagyis ez egy folyamatosan frissülő dokumentum. És mivel hitelesen tanúsított, megbízhatunk abban, hogy a letöltött, lekért adatlapon szereplő minden adat valós. Tartalmaz minden jelenlegi és törölt információt is, így még az ingatlan múltjáról is tájékozódhatunk.

Minden fontos jogot felvezetnek a tulajdoni lapra: ilyen a tulajdonjog, a haszonélvezeti jog, a jelzálogjog, vagy a végrehajtási jog is.

Minden tulajdoni laphoz tartozik egy helyrajzi szám, amely mellett a település neve kell, hogy szerepeljen. A tulajdoni lapból megtudhatók a lakás méretei, a jelenlegi tulajdonos neve, az hogy van-e hitel vagy egyéb teher az ingatlanon, de akár az is, hogy kik voltak az előző tulajdonosai.

Másolatának a beszerzése történhet személyesen, papíralapon a földhivatalban, vagy online is, ahol elektronikus formában tölthetjük le a hiteles, vagy nem hiteles tulajdoni lap másolatot. (Utóbbi hivatalos célra nem használható, csak tájékoztatásul szolgál.)

Az alábbi fajtái léteznek:

    -Teljes másolat: Ez a fajta okirat minden bejegyzést tartalmaz az ingatlan megépítése vagy telkek esetén a nyilvántartás megléte óta. Benne vannak a törölt tulajdonosok és terhek is, és a jelenlegi adatok is.

    -Kivonatos másolat: Ebben csak a fennálló bejegyzések jelennek meg, de utal a törölt bejegyzésekre is.

    -Részleges másolat: Ez csak a kikért bejegyzéseket tartalmazza.

    -Szemle: Ez a fajta tulajdoni lap csak a fennálló bejegyzéseket jeleníti meg. Ezt szokták a legtöbben lekérni lakásvásárlás előtt.

A következő részben ismertetjük, hogy pontosan mihez kell az ingatlan eladásakor és vásárlásakor a tulajdoni lap, illetve, hogy mire érdemes különösen odafigyelnünk ezzel kapcsolatban.

Paor-Smolcz Renáta